Hogyan helyezzük el a zongorát?

A zongora nagyrészt fából van, ezért élettartama és optimális működésének megőrzése céljából érdemes átgondolni azt a helyet, ahova a lakáson belül elhelyezzük. A viszonylag egyenletes, nagy ingadozásoktól mentes klímát kedveli.

Melyek az ideális körülmények az akusztikus zongorák és pianínók számára?

A 40-60% közötti páratartalom (ez a fontosabb)
18-24 Celsius közötti hőmérséklet

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy gondoljuk át, ha lehet ne tegyük olyan ablak vagy ajtó mellé ahol a szellőztetés vagy folyamatos közlekedés miatt huzatban van (pl. bejárati ajtó). Nyáron az ablak mellé elhelyezett pianínó a tűző napnak lehet kitéve, ezt szintén el kell kerülni. Ezen kívül olyan fűtőtest közvetlen közelébe sem szerencsés tenni, ahol átmelegedhet a hangszer is. 

A téli időszakban a fűtés kiszáríthatja a levegőt a lakásban, ezért mérni kell a páratartalmat. Ha tartósan 40% alá csökken, párásítani kell. A zongorának ugyanaz az ideális páratartalom, mint nekünk embereknek, 40-60% közötti.

kep-5
Mi történik, ha nem ideális körülmények között van tárolva egy zongora?

Rövid távon nem okoz nagy (maradandó) problémát, elállítódik a hangszer, újra lehet hangolni, beszabályozni a mechanikát.

Hosszú távon viszont tönkre is mehet. Ha nagyon száraz a levegő szétszárad a fa, ha nagyon párás, megszívja magát nedvességgel.

A hőmérsékleti és páratartalmi tényezőkön kívül még egy dolog van, amire érdemes figyelni. A zongorák és pianínók mechanikájában elég sok, nagyon jó minőségű filc anyag van. Ezeket a molyok sajnos kedvelik. Érdemes figyelni, és ha szükséges molyirtót elhelyezni a hangszer belsejébe.